PIATTO DEL GIORNO

cos na cieplo

  • sobota, 14 września 2013
    • DEBIUT: PASTA AL FORNO

       

      Na poczatku znajomosci z moim mezem, chodzilismy do jego

      rodzicow na typowo wloskie "zarcie".

      Makarony roznego rodzaju, lasagne, minestrone

      i wiele roznych innych pysznosci.

      Bylam i jestem do tej pory zafascynowana smakiem tych dan.

      Lecz od jakiegos czasu zaczelismy eksperymentowac w domu,

      wiedzac ze mamy dobre szanse na kulinarny sukces.

      Musze stwierdzic, ze jestesmy dobrym duetem kuchennym

      i nasze wysilki - po prostu smakuja!

      Dzisiejsza propozycja jest zapiekany makaron,

      ktory po prostu musicie sprobowac.

       

      Sos pomidorowy:

      0,7 l passaty pomidorowej z butelki (np. Mutti )

      0,3 l wody

      mala cebula

      1 zabek czosnku

      oliwa z oliwek

      sol, cukier, pare listkow bazylii

       

      Pulpeciki:

      150 g mielonej wolowiny

      130 g surowej kilebasy

      1 zabek czosnku ( pokrojony ) 

      50 g bulki tartej

      sol, pieprz

      2 lyzeczki drobno pokrojonej natki pietruszki

      50 gstartego Grana Padano

      1 jajko

       

      Sos beszamelowy:

      40 g masla

      40 g maki

      0,5 l mleka

      sol, galka muszkatalowa

       

      150 g sera Provolone pokrojonego w kostke

      400 g makaronu tortiglioni

      2 ugotowane na twardo jajka

      starty Grana Padano

       

      Mieso wyjmujemy z kiszki, wkladamy do miseczki,

      dodajemy pozostale skladniki na pulpeciki, dokladnie

      wyrabiamy na jednolita mase.

      Odstawiamy na bok.

       

      Na glebokiej patelni podgrzewamy oliwe,

      na ktorej podsmazamy drobno pokrojony czosnek

      i cebule. Dolewamy passate i wode, mieszamy.

      Przyprawiamy sola i cukrem, dodajemy listki bazylii

      ( ktore mozna pozniej wyjac ).

      Sos zagotowac, zmniejszyc ogien i dalej pichcic.

       

      Z przygotowanej masy miesnej formujemy pulpeciki

      wielkosci orzecha wloskiego.

      Pulpeciki wrzucamy do sosu pomidorowego.

      Calosc gotujemy jeszcze przez pol godziny

      na malym ogniu.

       

      W tym czasie nastawiamy piekarnik do 180*C,

      nastepnie wstawiamy wode na makaron,

      a nastepnie przygotowujemy sos beszamelowy.

       

      Maslo rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy make

      i caly czas mieszajac  dolewamy mleko.

      Doprawiamy sola i galka muszkatalowa.

      Sos zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia.

       

      Makaron gotujemy al dente.

      Odcedzony makaron mieszamy z 1/4 przygotowanego sosu

      pomidorowego.

       

      W glebokiej formie do zapiekanek wykladamy warstwami

      ( u mnie byly dwie ):

      sos beszamelowy

      makaron

      kosteczki sera Provolone

      jajko pokrojone w talarki

      sos pomidorowy z pulpecikami

      sos beszamelowy

      starty Grana Padano

      Makaron wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

      Po upieczeniu zapiekanke odstawiamy jesze na

      10 minut do ostygniecia.

      SMACZNEGO!

       

      pasta al forno

       

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      sobota, 14 września 2013 14:30
  • niedziela, 14 lipca 2013
    • PRZEPYSZNY KURCZAK A LA SZECHUAN

       

       

      kurczak szechuan 

       

      500 g piersi z kurczaka

      4 lyzki oleju z orzeszkow ziemnych

      2 papryczki chili

      2 zabki czosnku

      2 lyzeczki swiezego imbiru

      1 lyzka chinskiego wina ryzowego

      1 mala cebula

      50 g prazonych orzeszkow ziemnych

       

      MARYNATA:

      2 lyzki jasnego sosu sojowego

      2 lyzki wina ryzowego

      1 lyzka maki ziemniaczanej 

      1 bialko lekko ubite

      szczypta soli

       

      SOS:

      2 lyzki ciemnego sosu sojowego

      2 lyzki sosu chili - slodkiego

      4 lyzki octu ryzowego

      4 lyzeczki cukru palmowego ( moze byc oczywiscie zwykly )

      2 lyzeczki maki ziemniaczanej

      12 lyzek bulionu z kurczaka

       

      Piers z kurczaka kroimy w kostke, wkladamy

      do glebokiego pojemnika, dodajemy wszystkie

      skladniki do marynaty.

      Dokladnie mieszamy i odstawiamy na 30 minut.

       

      W tym czasie wymieszac wszystkie skladniki na sos.

      Odstawic.

      Chili oczyscic z ziarenek, czosnek obrac,

      oba skladniki pokroic w drobne kawalki.

      Imbir obrac i zetrzec na tarce.

      Na patelni lub ( najlepiej ) w WOK-u rozgrzac

      olej, wrzucic chili, czosnek i imbir,

      krotko podsmazyc, nastepnie dolozyc kurczaka.

      Smazyc przez chwile, dolac wino.

      Teraz dodajemy pokrojona w "piorka" cebule.

      Po chwili dolewamy przygotowany sos,

      calosc gotujemy tak dlugo, az sos bedzie gesty.

      Przed podaniem dodac prazone orzeszki.

      Kurczaka podajemy oczywiscie z ryzem ;)  

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „PRZEPYSZNY KURCZAK A LA SZECHUAN”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 lipca 2013 20:48
  • środa, 20 marca 2013
    • BARSZCZYK UKRAIŃSKI WG LUBY

       

      Luba jest Ukrainka, mieszkajaca w Polsce.

      Podczas naszej ostatniej rozmowy, a rozmawialysmy

      rowniez o gotowaniu, L. zdradzila mi "sekret"  prawdziwego

      BARSZCZU UKRAINSKIEGO.

      Powiedziala co i jak i kiedy dodac lub podsmazyc.

      Oczywiscie pare dni pozniej wzielam sie za gotowanie

      tej zupki.

      Dokladnej ilosci skladnikow nie znalam,

      wiec zrobilam wszystko "na oko".

      Barszcz wyszedl fantastyczny.

       

       

      Przepis jest na garnek o pojemnosci 3l.

       

      zeberka 

      2 buraczki

      2 srednie ziemniaki

      fasola ( garsc )

      kawalek bialej kapusty

      wloszczyzna

      cebula

      ziele angielskie

      lisc laurowy

      sol

      ocet winny lub cytryna

      slodka smietana

      duuuuzo koperku

       

      Fasole moczymy dzien przed gotowaniem barszczu.

      Nastepnego dnia do garnka wrzucamy fasole,

      wloszczyzne i zeberka. Zalewamy woda, dodajemy lisc laurowy 

      i ziele angielskie, gotujemy tak dlugo,

      az fasolka bedzie miekka.

      W tym czasie polecam przygotowanie reszty skladnikow.

      Ziemniaczki obieramy , kroimy w kostke.

      Kapuste szatkujemy.

      Surowe buraczki obieramy, kroimy w drobna kostke.

      Cebule rowniez pokroic w kosteczke.

      Przygotowujemy zasmazke;

      na patelni, na oleju smazmy cebulke, dodajemy buraczki,

      dolewamy ok. 200 ml naszego wywaru.

      Gotujemy pare minut, dolewamy troche octu (1 lyzeczka)

      i okolo 100 ml slodkiej smietanki.

      Pod koniec dodac duzo posiekanego koperku.

      Zasmazke odstawic na bok.

       

      Fasolka powinna byc juz miekka,

      teraz do wywaru dodajemy ziemniaki.

      Zupe solimy.

      Gotujemy pare minut.

      Warzywa z wloszczyzny ( ja wykorzystalam tylko marchewke )

      kroimy i wkladamy do wywaru.

      Mieso z zeberek oddzielilam od kosci i rowniez

      dodalam do barszczu.

      Teraz dodajemy kapuste.

      Pod koniec gdy wszystkie warzywa sa miekkie dodajemy

      nasza zasmazke.

      Barszcz jeszcze raz zagotowac i pogotowac jeszcze pare minut.

      Doprawic do smaku.

      Smacznego!!!

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 07:16
  • poniedziałek, 25 lutego 2013
    • PIZZA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM

       

       

       

      Ciasto: 

      1 kg maki

      2 lyzki oliwy z oliwek

      1 lyzka soli

      1 zoltko

      21 g swiezych drozdzy

      cieplej wody ( wg potrzeb )

       

      Sos pomidorowy:

      400 g zmiksowanych pomidorow z puszki

      sol, pieprz, cukier

       

      Wierzch: 

      szpinak - u mnie mrozony

      czosnek

      galka muszkatalowa

      losos - u mnie mrozony

      sol, pieprz

      sok z cytryny

      oliwa z oliwek

      mozzarella

       

       

      Wszystkie skladniki na ciasto mieszamy, wyrabiamy

      je na gladka mase.

      Odstawiamy na bok do wyrosniecia na przynajmniej

      2 godziny ( u nas na noc ).

       

      Pomidory z puszki wlac do miseczki,

      wymieszac z przyprawami, odstawic.

       

      Na patelni podgrzewamy oliwe,  delikatnie podsmazamy

      czosnek, dodajemy rozmrozony szpinak.

      Przyprawiamy sola, pieprzem i galka muszkatalowa.

       

      Lososia kroimy w cienkie paski.

      Zalewamy oliwa i sokiem z cytryny.

      Przyprawiamy sola i pieprzem.

       

      Piekarnik nagrzewamy do 220*C.

      Wyrosniete ciasto dzielimy kawalki,

      ktore rozwalkowujemy i wykladamy na blache wylozona

      papierem do pieczenia.

      Ciasto smarujemy sosem pomidorowym,

      nastepnie wykladamy szpinak i kawalki

      lososia.

      Ostatnia warstwa jest pokrojona w kostke mozzarella.

      Pizze pieczemy okolo 15 minut -

      spod musi byc lekko podpieczony.

      SMACZNEGO !!!

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „PIZZA ZE SZPINAKIEM I ŁOSOSIEM”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 lutego 2013 10:13
  • sobota, 07 stycznia 2012
    • FASOLKA PO BRETONSKU

       

       

      300 g fasoli jas

      biala cebula

      1 kielbasa wiejska

      2 marchewki

      oliwa z oliwek

      przecier pomidorowy

      sol, pieprz, papryka slodka

      lisc laurowy, ziele angielskie

       

      Falole zalac zimna woda i moczyc przez noc.

      Nastepnego dnia w tej samej wodzie gotujemy fasole do miekkosci.

      Na podgrzanej patelni smazymy cebule pokrojona w drobna kostke,

      dodajemy rowniez pokrojona w kostke kielbase i marchewke.

      Calosc smazymy jeszcze chwile. Dokladamy przecier,

      a po chwili dosypujemy  make.

      Wszystko dokladnie wymieszac i dodac do fasoli.

      Przyprawic sola, pieprzem i slodka papryka.

      Dorzucic lisc laurowy i ziele angielskie.

      Gotowac jeszcze przez jakis czas.

      Fasolke mozna podawac z chlebem.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      sobota, 07 stycznia 2012 12:46
  • niedziela, 01 stycznia 2012
    • ROLADY Z ZIELONYM NADZIENIEM

       

      Rolady wolowe nadziewane szynka parmenska i rukola . . .

      Na to danie kupuje zawsze plastry wolowiny o grubosci 3,5 mm,

      wg mnie daja sie one lepiej zwijac nie rozpadaja sie przy smazeniu,

      szybciej sa gotowe, no i po prostu lepiej smakuja.

      Chcialam w zasadzie zrobic klasyczne nadzienie, ogorek i te sprawy,

      ale w lodwce wynalazlam rukole i szynke.

      I tak wyszedl dobry obiad.

       

       

      mieso wolowe ( jak juz wspomnialam - platy o grubosci 3,5 mm )

      szynka parmenska

      rukola

      sol, pieprz, oliwa z oliwek

      przecier pomidorowy

      kostka wolowa do sosow

       

      Platy miesa rozkladac na talerzu.

      Przyprawic sola i pieprzem, nastepnie wylozyc plastrami

      szynki - u mnie dwa plasterki - i spora iloscia rukoli.

      Zwinac.

      Tak przygotowane rolady podsazyc na patelni ze

      wszystkich stron, zalac woda,

      dodac przecier pomidorowy i kostke wolowa.

      Mieso gotowac pod przykrywka na malym ogniu.

      Pod koniec zageszczam sos, przygotowujac

      zasmazke z masla i maki,

      a takze doprawiam do smaku.

      Rolady podawac z ziemniakami, kluskami lub ryzem.

        

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      niedziela, 01 stycznia 2012 14:14
  • poniedziałek, 24 października 2011
    • GNOCCHI PO PROSTU

       

      Istnieje mnostwo przepisow, ktore w najprostszej postaci

      smakuja najlepiej.

      Do takich nalezy to danie.

      Bardzo proste i szybkie w wykonaniu oraz z niewielka

      iloscia skladnikow.

       

       

      gnocchi:

      1 kg ziemniakow ( najlepiej maczystych )

      300 g maki

      sol

      jajko

       

      pozostale skladniki:

      maslo

      pecorino ( lub inny ser )

       

      Ziemniaki gotujemy w skorupkach. Ugotowane odcedzamy,

      a nastepnie obieramy.

      W garnku wstawiamy posolona wode na gnocchi.

      Ziemniaki przeciskamy przez praske. Jeszcze cieple mieszamy

      z pozostalymi skladnikami i dokladnie wyrabiamy ciasto.

      Formujemy walki, z ktorych tniemy 2 cm kawalki.

      Gnocchi wrzucamy do wrzacej wody i gotujemy tak dlugo,

      az wyplyna na wierzch.

      Na patelni rozpuszczamy maslo, dodajemy odcedzone gnocchi,

      dokladnie mieszamy.

      Podajemy posypane spora iloscia pecorino.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „GNOCCHI PO PROSTU”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 października 2011 10:03
  • niedziela, 02 października 2011
    • CEVAPCICI A LA MOJA SIOSTRA

       

      W tym roku moja siostra spedzala u nas wakacje.

      Ktoregos dnia chciala nam zrobic niespodzianke

      i przygotowala na obiad - cevapcici.

      Tak mi zasmakowaly, ze postanowilam  zrobic powtorke.

      Spisalam skladniki 

      ( ona podpatrzyla je kiedys w internecie ) ,

      no i zrobilam.

      Pogoda byla swietna, wiec wlaczylismy nasz grill

      elektryczny i w ciagu paru minut obiad byl gotowy.

      Do tego salatka i pieczony chlebek.

      Pycha!

       

       

       

      600 g mielonej wolowiny

      zabek czosnku

      3 czerwone cebule

      3/4 lyzki soli

      1 lyzka pieprzu czarnego

      1 lyzka chili

      1 1/2 lyzki papryki slodkiej

      2 lyzki pietuszki ( najlepiej swiezej )

      40 ml wody mineralnej

      2 lyzeczki proszku do pieczenia

      2 lyzki oliwy z oliwek

       

      Cebule i czosnek kroimy drobniutko. Dodajemy do miesa.

      Mieszamy dokladnie z pozostalymi skladnikami.

      Z gotowej masy formujemy podluzne walki o dlugosci ok. 7 cm.

      Umieszczamy je w pojemniku z pokrywka i wstawiamy

      do lodowki na przynajmniej 4 godziny.

      Cevapcici pieczemy na grillu.

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 października 2011 19:59
  • piątek, 09 września 2011
    • CUKINIA , CURRY . . . BAZYLIA

       

       

       

      cukinia zolta ok. 500 g

      mala cebula

      kostka bulionowa warzywna

      2 lyzeczki curry

      sol, chili, oliwa z oliwek

      1 - 2 lyzki serka Philadelphia

      sok z cytryny ( pare kropelek )

      bazylia - ilosc wg uznania

       

      Cukinie umyc. Cukinie i cebule  pokroic w kostke.

      W grarnku podgrzewamy oliwe. 

      Podsmazamy warzywa.

      Wlewamy wode, ok.1l.

      Dodajemy kostke warzywna i curry.

      Gotujemy tak dlugo, az cukinia bedzie miekka,

      wtedy miksujemy calosc blenderem.

      Zupe doprawiamy sola, chili i sokiem z cytryny.

      Pod koniec dodajemy serek i drobno

      posiekana bazylie.

      Zupe mozna podawac z prazonymi

      orzeszkami ziemnymi.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      piątek, 09 września 2011 13:04
  • środa, 27 lipca 2011
    • WARZYWNE ROLADY

       

       

       

       baklazan

       cukinia

       mozzarella

       puszka pomidorow ( sos pomidorowy bez przypraw )

       np. oro di parma

       pecorino

       sol, pieprz, cukier, bazylia, cebula, oliwa z oliwek

       

      Baklazana kroimy w 1/2 cm, podluzne plastry.

      Wykladamy na talerz, solimy i odstawiamy na bok.

      Na patelni podgrzewamy oliwe i smazymy

      drobno pokrojona cebule.

      Wlewamy sos pomidorowy i tyle samo

      co zawartosc puszki - wody.

      Przyprawiamy sola, pieprzem, cukrem i bazylia.

      Zmniejszamy ogien, sos dusimy dalej pod przykrywka

      okolo 30 min.

      Baklazana osuszyc sciereczka.

      Plastry ukladamy na blasze wylozonej papierem

      do  pieczenia, smarujemy niewielka iloscia oliwy.

      Warzywa pieczemy tak dlugo, az beda miekkawe

      i bedzie mozna je zwijac

      ( temp.ok. 180* i ok. 20 min.).

      Cukinie i mozzarelle kroimy w slupki ( 2 cm ).

      Na upieczone plastry wykladamy po slupku cukinii i mozzarelli,

      zwijamy rolady

      ( ja pomoglam sobie wykalaczka, aby sie nie rozpadly ).

      Rolady wkladamy do przygotowanego sosu pomidorowego

      i pichcimy na malym ogniu przez pare minut.

      Podajemy posypane swiezo startym pecorino.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „WARZYWNE ROLADY”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      środa, 27 lipca 2011 10:18