PIATTO DEL GIORNO

Wpisy

  • środa, 12 listopada 2014
  • poniedziałek, 27 października 2014
  • środa, 22 października 2014
    • BIRCHER MÜSLI

       

      Müsli to rodem ze Szwajcarii, "stworzone"

      zostalo przez M.O. Bircher -Benner.

      Podawal on je swoim pacjentom w sanatorium

      w trakcie diety pelnowartosciowej.

       

      Tak samo jak przy innych owsiankach,

      przepisow na to müsli jest mnostwo.

      U mnie jest dzisiaj podejscie

      pierwsze, ale mysle ze nie ostanie.

      Owsianke przygotowalam sobie i mezowi

      juz wczoraj wieczorem.

      Dzisiaj natomiast byla degustacja.

      Jakie dooobre, pyszne, pyszne, pyszne!

       

      Przepis na jedna porcje:

       

      30 g platkow owsianych gruboziarnistych

      20 g soku z jablka i mango

      100 g Quarku lub serka homogenizowanego

      1/2 startego jablka

      100 g pokrojonego w drobna kostke ananasa

      ( moga byc OCZYWISCIE inne owoce )

      20 g mieszanki studenckiej

       

      Platki zalewamy sokiem i odrobina wody.

      Mieszamy z Quarkiem i startym

      jablkiem.

      Na przygotowane müsli wkladamy

      owoce i orzechy.

      Wstawiamy na noc do lodowki.

      Rano  . . . . .

      Nie mam czasu na pisanie,

      musze jesc ;)

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      środa, 22 października 2014 12:06
  • poniedziałek, 13 października 2014
    • ZAMIESZANE OREO

       

      Znow byli goscie.

      Skorzystalismy jeszcze z ladnej pogody i grilowalismy.

      Podwieczorek rowniez przygotowalam.

      Taka tam mieszanina z ciasteczkami.

       

      ciastka oreo

      quark lub serek homegonizowany

      czeresnie z kompotu

      cukier

      Ciasteczka wrzucamy do woreczka foliowego

      i rozdrabniamy przy pomocy walka do ciasta.

      Czeresnie odcedzamy. Quark miksujemy z cukrem.

      Na dno pucharkow wsypujemy troche pokruszonych

      ciasteczka, na nie nakladamy pare czeresni.

      Tak powtarzamy po jeszcze jednej warstwie.

      Deser wstawiamy na 3 - 4 godziny do lodowki.

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 14:39
    • CZERWONA SOCZEWICA Z DODATKAMI

       

      czerwona soczewica

      tunczyk w sosie wlasnym

      pomidor papryka zolta

      sol, pieprz

      oliwa z oliwek

      sok z cytryny

       

      Soczewice wsypujemy do sitka

      i dokladnie pluczemy. Do garnka wlewamy

      wode, wrzucamy soczewice i wstawiamy do gotowania.

      Soczewice gotujemy lekko al dente,

      odcedzamy i odstawiamy na bok.

      Pomidora i papryke kroimy, wrzucamy do salaterki.

      Dodajemy odcedzonego tunczyka i ostygnieta

      soczewice.

      Calosc mieszamy z przyprawami, olejem i sokiem z cytryny.

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 13 października 2014 11:10
  • środa, 17 września 2014
  • wtorek, 02 września 2014
  • czwartek, 28 sierpnia 2014
    • PO URLOPIE I PROTEINOWY OMLET

       

       

       

      . . . juz po urlopie.

      Tak szybko minely te dwa tygodnie,

      a tyle bylo przygotowan.

      Dobra wiadomosc - za tydzien mam znow

      dwa tygodnie urlopu ; )

       

      Dzisiaj przepyszny proteinowy omlet,

      ktory przygotowala mi moja siostra.

      Tak mi posmakowal, ze gosci

      regularnie na moim talerzu.

       

       

       

      2 jajka

      1 kopiasta lyzka maki owsianej*

      lyzka wody

      olej rzepakowy

      jogurt

      odzywka bialkowa

      duzo owocow

       

      Ja najpierw przygotowuje sos ;

      mieszam po prostu jogurt z odzywka

      i odstawiam na bok.

      Nastepnie kroje owoce,

      jakie tylko posiadam w domu.

       

      Teraz zabieram sie za omleta.

       

      Make owsiana mozna oczywiscie kupic,

      ale ja przygotowuje ja sama.

      Platki wrzucam do wysokiego naczynia

      i rozdrabniam blenderem.

      Zawsze robie troche wiecej, tak aby miec

      na zapas.

       

      Jajka dzielimy.

      Bialka ubijamy na sztywna piane,

      dodajemy pozostale skladniki,

      ktore dokladnie mieszamy lyzka.

       

      Patelnie smarujemy chusteczka nasaczona

      olejem.

      Na rozgrzana patelnie wlewamy mase,

      gdy tylko sie delikatnie zetnie przekladamy

      omleta na druga strone.

       

      Gotowego omleta wylozyc na talerz,

      posmarowac sosem jogurtowym

      i posypac owocami.

       

      . . . mmmmhmmhmhmhmhm!

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      czwartek, 28 sierpnia 2014 14:11
  • poniedziałek, 07 lipca 2014
  • poniedziałek, 30 czerwca 2014
    • PANCAKESY ORKISZOWE

       

       

      Jakos tak ostatniego czasu przygotowuje sobie takie

      smakolyki, a raczej ciasto na takie smakolyki,

      dnia poprzedniego, wieczorem.

      O poranku, na drugi dzien, wyciagam

      z lodowki pojemnik i smaze

      te cudenka !

       

      200 g maki orkiszowej

      60 g platkow owsianych

      2 jajka

      250 ml mleka ( u mnie sojowe )

      1 paczuszka proszku do pieczenia

      1 lyzka brazowego cukru

      maslo do smazenia

       

      Wszystkie skladniki dokladnie mieszamy,

      tak aby wyszla gesta i jednolita masa.

      Pancakesy smazymy na rozgrzanej

      patelni, na masle i na zmniejszonym

      ogniu.

      Trzeba uwazac, aby maslo sie nie przypalilo.

      Placuszki podajemy ze swiezymi owocami.

       

       

       

       

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      piattodelgiorno
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 30 czerwca 2014 10:16