PIATTO DEL GIORNO

Wpis

niedziela, 29 stycznia 2012

KEKS Z DAKTYLAMI I PISTACJAMI

 

 

200 g maki

10 g proszku do pieczenia

150 g miekkiego masla

6 jajek

100 g cukru  pudru

cukier waniliowy

70 ml smietany ( 30% )

1 lyzka wodki

7 suszonych daktyli

garsc pistacji

1 lyzka startej skorki z cytryny

2 lyzki migdalow ( u mnie - kupione -  posiekane w drobna kosteczke )

lukier; cukier puder i pare kropli wody

do ozdoby ; kolorowa kandyzowana skorka z pomaranczy - orangenat

 

Daktyle przepolowic, wyjac pestke, miazsz pokroic

w drobne kawalki.

Pistacje obrac ze skorupek, jezeli orzeszki sa male

mozna zostawic w calosci lub pokroic w mniejsze kawalki.

Piekarnik nastawiamy do 170*.

Jajka rozdzielamy, bialka ubijamy na sztywna

piane i odstawiamy na bok.

Zoltka ucieramy z cukrem i miekkim maslem,

dodajemy make,

 proszek do pieczenia, smietane i wodke.

W trakcie miksowania ciasta dorzucamy daktyle,

pistacje, migdaly,a nastepnie skorke z cytryny.

Blaszke wysmarowac maslem i posypac dodatkowo

maka, wlac mase.

Ciasto pieczemy 60 minut.

Wode i cukier puder mieszamy, tak aby wyszedl lukier.

Upieczone, jeszcze cieple wyciagnac z blaszki,

posmarowac lukrem i posypac orangenatem.

GOTOWE.

 

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piattodelgiorno
Czas publikacji:
niedziela, 29 stycznia 2012 09:52

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl PustaMiska - akcja charytatywna