PIATTO DEL GIORNO

Wpis

środa, 11 sierpnia 2010

ZUPA Z SOCZEWICY

Czy wiecie, ze ...

soczewica to jedna z najzdrowszych roslin straczkowych.

Zaweira od 23 do 32% bialka, tluszcze (2,5% ) i witaminy.

Ponadto ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem

moze byc stosowana podczas diet.

 

250 g czerwonej soczewicy

mala cebula

sredni ziemniak

1 zabek czosnku

oliwa z oliwek / maslo

cytryna

sol, pieprz

2 lyzki przecieru pomidorowego

chili

 

Soczewice  wyplukac. Odcedzic.

W garnku podgrzewamy olej.

Wrzucamy drobno pokrojona cebule, ziemniaka i czosnek.

Chwile smazymy. Zalewamy woda ( ok.2 l ) i dodajemy soczewice.

Gotujemy tak dlugo, az soczewica sie rozgotuje. Solimy.

Zupe miksujemy i gotujemy dalej na malym ogniu.

W miedzyczasie na patelni podgrzewamy 2 lyzki masla,

dodajemy przecier pomidorowy, smazymy,

nastepnie dodajemy chili ( pol lyzeczki ), dalej smazymy.

"Mase" dodajemy do zupy, dokladnie mieszamy.

Mercimek podajemy z kawalkiem cytryny

( sok nalezy wycisnac ) i z chlebem pida.

 

 

 

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
piattodelgiorno
Czas publikacji:
środa, 11 sierpnia 2010 10:06

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • ugotujmy napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/11 11:07:07:

    bardzo pyszne zdjęcie

  • piattodelgiorno napisał(a) komentarz datowany na 2010/08/13 21:02:25:

    pyszne jest nie tylko zdjecie, ale wg mnie rowniez zupa

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny

Durszlak.pl PustaMiska - akcja charytatywna